Ugrás a tartalomra

Termodinamikai paraméterek kalibrálása

Egyszerű hőmérséklet- és páratartalom-mérőműszerek kalibrálása egészen a nagy pontosságú referenciaszabványokig - a Testo Industrial Services termodinamikai laboratóriuma az ITS-90 szabványos pontjainál egészen a fix pontokig kalibrál. 

A termodinamika a fizika egyik ága, és a hő, a térfogat, a nyomás és a hőmérséklet törvényszerűségeivel, valamint ezek energiával és munkával való kapcsolatával foglalkozik. A termodinamikai paraméterek mérése szinte minden ipari ágazatban minőségbiztosítási szerepet játszik. 

A Testo Industrial Services a termodinamikai mérőműszerek kalibrálásának szakértője. Termodinamikai laboratóriumunkat nemcsak a legkisebb mérési bizonytalanságok jellemzik, hanem a hőmérséklet és páratartalom mérőeszközök kalibrálására szolgáló átfogó portfólió is. 

Az Ön előnye: A mi kompetenciánk

 • Széles mérési tartományok a legkisebb mérési bizonytalansággal
 • Elsőszámú nedvességgenerátor a legkisebb mérési bizonytalanságokért Európában
 • Referencia standardok és fixpontos cellák kalibrálása az elsődleges laboratóriumunkban.

Újításaink:

 • Páragenerátor

Betekintés termodinamikai laboratóriumunkba

Termodinamikai laboratóriumunkat nemcsak a legkisebb mérési bizonytalanságok jellemzik, hanem a mérendő hőmérséklet és páratartalom kalibrálására szolgáló átfogó portfólió is. Győződjön meg átfogó szolgáltatási portfóliónkról.

Thermodynamisches Labor Videó megnyitás átfedésbenA Youtube cookie-k beállítása blokkolva van, amíg a lejátszás gombra nem kattint. Az elfogadással hozzájárul ahhoz, hogy a Youtube cookie-kat állítson be az Ön által használt eszközön. További információt az adatvédelmi oldalunkon talál.

Hőmérséklet

A hőmérséklet mérése szinte minden iparágban meghatározó szerepet játszik. Ezért az alkalmazott hőmérsékletmérő eszközök, például adatgyűjtők, hőkamerák, merülőérzékelők, hőelemek stb. kalibrálása elengedhetetlen. 

A Testo Industrial Services-nél kiválaszthatja a megfelelő kalibrálási pontokat a mérőeszközéhez, egyedileg, az Ön minőségi követelményeinek megfelelően. A legkisebb mérési bizonytalansággal kalibrálunk a -196 ˚C és 1200 ˚C közötti tartományban. Minden digitális hőmérsékletmérő műszert, ellenálláshőmérőt és termoelemet folyadékmedencében vagy nátriumhőcsővel ellátott csőkemencében, valamint modern hőmérsékleti kamráinkban kalibrálunk. 

E célból a mérési eljárások nagy részére a DIN EN ISO/IEC 17025:2018 szabvány szerint DAkkS akkreditációval rendelkezünk. 

A merülő tartályban lévő hőmérsékletmérő eszközök kalibrálása

A hőmérséklet területén a következő mérőműszerekre specializálódtunk:

 • Üveg hőmérő
 • Adatgyűjtők 
 • Fémtömb termosztátok és etalonok
 • PT100, hőelem, NTC 

Felületi hőmérséklet

A klasszikus hőmérsékletmérő eszközök mellett a vállalatoknál a felületi hőmérséklet ellenőrzésére is használnak mérőeszközöket. A Testo Industrial Services akkreditált kalibráló laboratóriumként rendelkezik a felületi hőmérséklet szondák és érzékelők érintéses vagy érintés nélküli kalibrálásához szükséges kompetenciával. A Testo Industrial Services akkreditált kalibráló létesítménye új mércét állít fel a felületi érzékelők kalibrálása terén

Az érintkező felületmérés területén kalibráljuk a keresztsávos szondákat, a gombafejű szondákat vagy más speciális kialakítású szondákat. Itt egyedülálló a DIN EN ISO/IEC 17025:2018 szabvány szerinti akkreditált kalibrálás.     

Az érintésmentes felületi hőmérsékletméréseket például a hőkamerák és a pirométerek kalibrálása során végzik. Erre a célra több, -18°C és 350°C közötti tartományban akkreditált feketest készülékkel rendelkezünk. 

Felületi hőmérséklet kalibrálása

A felületi hőmérséklet területén a következő mérőműszerekre specializálódtunk:

 • Hőkamerák 
 • Infrakamerék
 • Pirométerek 
 • Felületi hőmérséklet érzékelők

Páratartalom

A nedvességmérő műszerek pontos kalibrálása a legmagasabb szintű metrológiai szaktudást igényli. A Testo Industrial Services akkreditált páratartalom-laboratóriuma az egyik legjobb mérési bizonytalansággal rendelkezik Európában, 0,2 % RH pontossággal az 5-95 % RH (-20 ... 95 ˚C) mérési tartományban. 

A kalibrálásokat különböző páragenerátorokban, mint például a Huminator (kétmennyiségű generátor), a 2 nyomású/2 hőmérsékletű páragenerátor, valamint klímakamrában végezzük. Egy új elsődleges páragenerátorral kiegészülve a Testo Industrial Services termodinamikai laboratóriuma egy újabb mérőrendszerrel egészül ki. A kapacitív és rezisztív páratartalom-mérő műszerek/adatgyűjtők/távadók mellett nagy pontosságú referencia etalonok, például harmatponti tükrök és harmatponti távadók is kalibrálhatók. 

Adatgyűjtő kalibrálása a páragenerátorban

A páratartalom területén a következő mérőműszerekre specializálódtunk:

 • Elektromos/mechanikus higrométerek 
 • Páratartalom adatgyűjtők 
 • Páratartalom távadók 
 • Psychrometer 
 • Nyomás harmatpont mérők 

Elsődleges hőmérséklet laboratóriumi

A Testo Industrial Services elsődleges termodinamikai laboratóriumában a legmagasabb metrológiai színvonalon kalibráljuk az Ön kiváló minőségű referenciaeszközeit. Ezek közé tartoznak például a hőmérsékleti fixpontos cellák, az ellenállás-hőmérők (SPRT), a nemesfém hőelemek vagy a harmatponti tükrök. 

Egy elsődleges páragenerátor bővítésével a Testo Industrial Services termodinamikai laboratóriuma egy további mérőrendszerrel egészül ki. Ez lehetővé teszi számunkra a nedvességmérők rendkívül pontos kalibrálását. Az elsődleges etalon lehetővé teszi a stabil és reprodukálható nedvességértékek teljesen automatizált mérését széles mérési tartományban, 5-95% rH (-25-95°C fagy-/harmatpont) között, a legkisebb mérési bizonytalansággal Európában. 

A metrológiai kapcsolat a PTB szabványain keresztül valósul meg. A minimális mérési bizonytalanságok a hőmérséklet- és páramérési technológia terén szerzett sokéves tapasztalatnak, valamint az akkreditált mérési paramétereink, a nyomás, a hőmérséklet, a páratartalom, az áramlás és az elektromosság egyedülálló összefonódásának köszönhetőek. 

Vízhárompontos cella az elsődleges laboratóriumban termodinamikai mérésekhez

Elsődleges laboratóriumunkban a következő mérőműszerekre specializálódtunk:

 • Fixpontos cellák 
 • Ellenállás hőmérő 
 • Hőelemek 
 • Harmatpont tükör / higrométerek 
 • Páraszenzorok 

Fényerősség

A munkavédelem területén a fényerősség mérése döntő szerepet játszik, mivel a jó munkakörülmények a legfontosabbak. Ez magában foglalja a munkahelyi fényviszonyok ellenőrzését is, ezért a fényerősségmérőket szinte minden iparágban használják.  A Testo Industrial Services rendelkezik a fényerősségmérők kalibrálásának elvégzéséhez szükséges szakértelemmel a 0 és 10 000 Ix közötti mérési tartományban.

A fényintenzitás mérése

A fényerősség területén a következő mérőműszerekre specializálódtunk: 

 • Lux szondák 
Know-how Testo Industrial Services

Know-how

Tudásközpontunkban hasznos információt talál szakértőinktől a termodinamikai kalibrálásról.