Ugrás a tartalomra

Mi az a dinamikus nyomáskalibrálás?

A dinamikus nyomás tudásoldal a nyomásérzékelők dinamikus kalibrálása témakörben feltett kérdésekre ad választ. Tudjon meg többet a dinamikus nyomáskalibrálás előnyeiről és felhasználásáról. 

Miért kell az érzékelőket dinamikusan kalibrálni?

Az érzékelők általában mindig dinamikusan viselkednek. Például az érzékelők érzékenysége dinamikus bemeneti terhelés esetén eltér a tisztán statikus értéktől. A frekvencia növekedésével a dinamikus viselkedés eltérései a statikus viselkedéstől általában nagyobbak lesznek. Ha az érzékelőket dinamikus környezetben használják, akkor az érzékelő viselkedésének meghatározásához és az alkalmazáson belüli pontos dinamikus mérések lehetővé tételéhez dinamikus kalibrációra is szükség van. 

Mely iparágakban fontos a dinamikus nyomáskalibrálás?

Pontos dinamikus nyomásmérésre van szükség például a fosszilis és zöld tüzelőanyagok, például a hidrogén felhasználásával működő belsőégésű motorok hatékonyságának növeléséhez. Így növelhető a teljesítmény és csökkenthető a kibocsátás. 

Ezenkívül a dinamikus folyadéknyomás mérése döntő fontosságú a robotika hidraulikus és pneumatikus alkatrészeinek szabályozásában és vezérlésében. 

Jobb dinamikus nyomásmérésekre van szükség a következő generációs technológiák és termékek fejlesztéséhez, amelyek jobb minőséget, energia- és anyaghatékonyságot, valamint biztonságot nyújtanak. 

 

Miben különbözik a dinamikus kalibrálás a statikus kalibrálástól?

A statikus kalibrációkat egyensúlyi állapotban végzik. Itt a mérőrendszert és a próbadarabot a megfelelő kalibrációs környezethez igazítják, hogy onnan kapják meg a statikus mérési értékeket. 

A dinamikus kalibrálás során a mért értékeket egy dinamikus folyamatból nyerik. A dinamikus folyamatok például impulzusszerű folyamatok. 

Miért olyan egyedi a dinamikus kalibrációs folyamat?

A dinamikus környezetben használt érzékelők kalibrálásának korábbi megközelítései statikusak vagy lassan változó bemeneti jeleken alapulnak. A Testo Industrial Services generátora megteremtette annak lehetőségét, hogy valódi dinamikus gerjesztést generáljon és mérjen impulzus formájában a milliszekundumos tartományban, és így alkalmazásspecifikusan is. A metrológiai visszavezethetőséget dinamikus kalibrálás a Finn Állami Metrológiai Intézet is elvégzi.