Ugrás a tartalomra

Mi az a kalibrálás?

A kalibrálással kapcsolatos tudásoldal a kalibrálással, akkreditált kalibrálással, beállítással és kalibrálással kapcsolatos kérdésekre ad választ. Információkat talál a vizsgálati és mérőberendezések, a kalibrálási ciklusok és időközök, valamint a mérési pontok témakörében. 

Kalibrálás meghatározása

A kalibrálás egy mért érték összehasonlítása a helyes értékkel, meghatározott körülmények között, az eltérés dokumentálása, a mérési bizonytalanság kiszámítása és a bizonyítvány kiállítása. 

Miért kell kalibrálni?

A növekvő minőségi követelmények és a szigorú előírások egyre több követelményt támasztanak minden iparágban. Ez azt jelenti, hogy a minőséggel kapcsolatos mérési feladatokat ellenőrizni, dokumentálni és a megfelelő vizsgálóberendezésekkel kell elvégezni. Ehhez nemcsak számos széles körben elterjedt szabványra van szükség, mint például az ISO 9000 sorozat, hanem olyan iparágspecifikus szabványokra is, mint az IATF 16949 vagy az EU GMP-irányelvei. Ezért a minőséggel kapcsolatos feladatokhoz használt valamennyi mérőműszert kalibrálni kell. Ez azért elengedhetetlen, mert a legkisebb mérési hibák is drasztikus hatással lehetnek a gyártási folyamatok biztonságára vagy a termékek minőségére. 

Ki végezheti a mérőberendezések kalibrálását?

A kalibrálást végezheti külső laboratórium (pl. kalibrálási szolgáltató) vagy a vállalaton belüli belső szervezet. 

A Testo Industrial Services Németország egyik vezető kalibráló laboratóriuma, tudjon meg többet kalibrálási eljárásainkról. 

Kalibrálás

Mi a különbség a beállítás és a kalibrálás között?

A beállítás a helyes értéktől való lehető legkisebb eltérés beállítása. A beállításkor be kell avatkozni a mérőeszközbe. Ezzel szemben a kalibrálás során magán a mérőműszeren semmit sem kell változtatni. Mindkét eljárás az eltérések észlelésére és dokumentálására szolgál. Ha a kalibrálás során a megengedett tűrésértéktől való eltérést állapítanak meg, a mérőműszert úgy állítják be, hogy az értékek a megengedett tűréshatárokon belül legyenek. 

Mi a különbség a kalibrálás és a verifikálás között?

A kalibrálás és a hitelesítés közötti különbség inkább szabályozási és szervezeti, mint technikai jellegű. A hitelesítés "a mérőműszerek hitelesítő hatóságok által végzett, a mérés megbízhatóságát biztosító hatósági hitelesítés vagy hatósági vizsgálat". A kalibrálás ezzel szemben bármilyen mérőeszközön elvégezhető. 

Mi a visszavezetett kalibrálás?

A visszavezetett kalibrálás során a kalibráláshoz használt etalon egy nemzeti vagy nemzetközi szabványra vezethető vissza egy megszakítás nélküli kalibrálási sorozaton keresztül. A kalibrálások mindegyikének rendelkeznie kell azzal a tulajdonsággal, hogy visszavezethető. Az ISO-kalibrálási tanúsítványok is alátámasztják, hogy az adott kalibrálás visszavezethető. 

Mi az akkreditált kalibrálás?

Az akkreditáció annak hivatalos elismerése, hogy egy kalibráló laboratórium képes bizonyos kalibrálásokat meghatározott szabványok (NAH/NAR irányelvek) szerint elvégezni. Ezt a hivatalos megállapítást egy erre a célra felhatalmazott szerv végzi. Magyarországon ez a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH). 

Milyen gyakran kell kalibrálnom a mérőműszereimet (kalibrálási ciklus, kalibrálási időköz)?

A gyakran választott kalibrálási időköz 12 hónap. Valójában a kalibrálási időközöket minden egyes mérőeszköz esetében egyedileg kell meghatározni, kockázatalapú és alkalmazásspecifikus alapon. 

 

Mi az a vizsgálóeszköz/ mérőeszköz/ mérőberendezés?

Azok a mérőeszközök, amelyeket a mérési folyamat után a minőségi követelménynek való megfelelés vizsgálatának elvégzésére használnak. A mérés összekapcsolása a minőségi követelménynek való megfelelés vizsgálatával teszi a mérőeszközt vizsgálóeszközzé.

Melyik és hány mérési ponton kell elvégezni a kalibrálást?

A kalibrálásnak mindig le kell fednie az érzékelő teljes működési tartományát. Ennek megfelelően általában már két kalibrálási pontot állítanak be - az érzékelő legalacsonyabb és legmagasabb működési pontját. Mivel nem mindig feltételezhető, hogy az érzékelő mérési tartományban a e két ponton belül lineáris, legalább egy harmadik kalibrálási pontot kell hozzáadni. Ez ideális esetben a mérési tartomány közepén helyezkedik el.