Ugrás a tartalomra

Mechanikai paraméterek kalibrálása

A Testo Industrial Services kiterjedt mechanikai laboratóriummal rendelkezik, amely a nyomás (dinamikus és statikus), nyomaték, forgásszög, erő és gyorsulás mérési technológiák kalibrálására specializálódott.

A nagy pontosságú és modern mérőberendezések biztosítják az Ön mechanikai vizsgálóberendezéseinek nyomon követhető és gyártótól független kalibrálását. Mind az ISO/visszavezetett kalibrálás, mind a DIN EN ISO/IEC 17025:2018 szerint elismert akkreditált kalibrálás lehetséges.  

A minőségi és biztonsági előírások betartása érdekében alapvető fontosságú, hogy a használt mérőberendezések eredményei megbízhatóak legyenek. Mi támogatjük Önt ebben! 

Az Ön előnye: A mi kompetenciánk

 • Elsődleges laboratórium a munka- és referenciastandardok kalibrálására (gyorsulás és nyomás)
 • Bevált és szabványoknak megfelelő laboratóriumi eljárások
 • Akkreditálás gyorsulás kalibrálás 500 m/s-ig2 (szinusz) és 0,5 kg tömegű vizsgálati tárgyig

Újításaink:

 • Hőmérséklet alapú nyomáskalibrálás
 • Forgási szögmérő állvány
 • Akkreditálás 500 m/s-ig2 3 Hz - 10 Hz frekvenciatartományban
 • Nyomatékkalibrálás 0,01 Nm és 5 kNm között
 • Dinamikus nyomáskalibrálás
 • A TEDS (Transducer Electronic Data Sheet) eszközök leírása

Statikus nyomás

Az fenálló nyomás meghatározása és nyomon követése számos területen kiemelkedő szerepet játszik. Laboratóriumainkban a DIN EN ISO/IEC 17025/2018 szabvány szerinti akkreditált kalibrálásokat kínálunk Önnek 1200 bar nyomásig. Laboratóriumaink ehhez az elsődleges, referencia- és munkanormák széles választékával rendelkeznek. Ezen kívül gyári kalibrálások is elvégezhetők 5000 bar nyomásig. Laboratóriumunk két különböző típusú referencián alapul: Nyomásmérlegek és nyomásszabályozók.   

Nyomásmérők kalibrálása

A statikus nyomás területén például a következő mérőeszközökre specializálódtunk:  

 • Digitális és analóg nyomásmérő berendezések: Additel 681; SIKA D2  
 • Digitális kijelzővel ellátott nyomásvizsgáló berendezések: Greisinger GMH1100  
 • Nyomásmérő elektromos kimeneti jellel: Keller PA-33X; Kulite XTL-198  
 • Nyomásszabályozó: WIKA CPC6050; GE DRUCK Pace5000  
 • Nyomáskalibrátorok: Fluke 719; Beamex MC6 

Dinamikus nyomás

A nyomásérzékelők érzékenysége dinamikus bemeneti terhelés esetén eltér a tisztán statikus terheléstől. A dinamikus alkalmazási területen használt eszközök kalibrálása során is garantálni kell a valós működési feltételeket, amire a dinamikus nyomáskalibrálás alkalmas. Újonnan kifejlesztett módszerünk lehetővé teszi a nyomásérzékelők valódi dinamikus kalibrálását. A nyomon követhető, dinamikus nyomáskalibrálások megvalósítása egyedülálló, mivel a korábbi módszerek statikus vagy lassan változó bemeneti jelekre támaszkodnak.  

A dinamikus nyomáskalibrálás másodlagos kalibrátorunkkal 20 bar és 300 bar közötti mérési tartományban lehetséges. Ezzel párhuzamosan a hőmérséklet 20 °C és 200 °C között szabályozható. 

Dinamikus nyomás kalibrálása

A dinamikus nyomás területén piezoelektromos, -ellenállásos és -kapacitív érzékelőkre specializálódtunk:  

 • PCB Piezotronics 106B50, 106B51, 106B52, 112B05, 113B21, (...)  
 • Kistler 601CBA, 601CAA, 6052C, (...)  
 • AVL GP15DK, GU21D, GR15D (...) 

Nyomaték

A konkrétan meghatározott erőkkel rendelkező csavarkötések számos ipari ágazatban nélkülözhetetlenek. Ezért a minőségbiztosítás érdekében a használt nyomatékkulcsok visszavezethető kalibrálását el kell végezni. A Testo Industrial Services rendelkezik a know-how-val és a felszereléssel, hogy az ISO és DAkkS akkreditált kalibrálást elvégezze az Ön nyomatékkulcsainak, nyomatékcsavarhúzóknak és nyomatékmérőinek a normatív előírásoknak megfelelően a 0,01 Nm-től 1000 Nm-ig vagy 3000 Nm-ig terjedő mérési tartományú nyomatékokhoz speciálisan felszerelt kalibráló létesítményeinkben:  

 • DIN EN ISO 6789 vagy DKD-R 3-7 szabvány szerinti nyomatékkulcs/csavarhúzó  
 • A DKD-R 10-8 szerinti nyomatékmérő készülékek  

Az egyre nagyobb és nagyobb nyomatékok iránti növekvő igények miatt képesek vagyunk ISO/gyári kalibrálást végezni az Ön nyomatékérzékelőinek 0,2 Nm-től 5000 Nm-ig terjedő mérési tartományban a DIN51309 szabvány szerint. A DAkkS akkreditált kalibrálásokat a megadott mérési tartományban szintén el tudjuk végezni. 

Nyomatékmérő eszközök kalibrálása

A nyomaték területén például a következő mérőeszközökre specializálódtunk: 

 • Nyomatékkulcs: Stahlwille 730, Hazet 5000 6000, Garant, Gedore Tohnichi, Proxxon, WIHA 7441 7443, Wera, Kanon  
 • Nyomatékoscsavarozó: Atlas Copco BCP, BCV  
 • Nyomatékmérő: Stahlwille 7728; Stahlwille 7721; Stahlwille 7723; Hios; Mark 10;  
 • Nyomatékérzékelő: HBM T4WA; T12; T40B, TB2; Schatz; Burster 

Forgási szög

Forgásszögmérő állványunk segítségével ideálisan fel vagyunk szerelve az Ön forgásszög-érzékelőinek és mérőrendszereinek, valamint a VDI/VDE 2648 1. és 2. rész szerinti nyomaték- és szögmérőkulcsok a kalibrálásához.   

Dachaui laboratóriumunkban lehetőségünk van arra, hogy < 0,2 1/perc fordulatszám mellett DAkks akkreditált kalibrálást végezzünk, így ezen a területen az élenjárók közé tartozunk. Elvileg 0° és 360° között bármilyen mérési pont lehetséges. Tekintse meg akkreditációs tanúsítványunkat. 

Kalibrálás a forgási szögtartományban

A forgásszögek területén például a következő mérőeszközökre specializálódtunk:  

 • Nyomatékérzékelők szög opcióval: HBM T4WA  
 • Nyomatékkulcs szögmérővel: GWK Quantec; SCS;Gedore E-Torc  
 • Forgás jeladó: Wachendorf 

Erő

A megfelelő erő mérése nélkülözhetetlen a különböző alkatrészek alakításához. Ez az egyetlen módja a termékek szabványosított gyártásának és a minőség biztosításának. Ezért az erőmérő berendezések és erőátalakítók széles választékát rendszeres időközönként kalibrálni kell. A Testo Industrial Services egy olyan erőkalibráló készülékkel rendelkezik, amelynek mérési tartománya akár 250 kN is lehet.  

Minden szokásos erőmérő berendezés és erőátalakító kalibrálható az erőkalibráló berendezésünkön, ahol az erőt egy test rugalmas deformációján keresztül határozzuk meg. A kalibrálás összehasonlító méréssel történik; a visszavezethetőséget egy nagy pontosságú referenciaetalon biztosítja. 

Erőmérő eszköz kalibrálása

Az erőmérés területén például a következő mérőeszközökre szakosodtunk:  

 • Erőmérő berendezések: Chatillon DFE II; Alluris FMI; Sauter FL  
 • Nyúlásmérő berendezés erőátalakító: HBM U2B; Burster 8524; ME-Measurement Systems KM   
 • Piezo erőátalakító: Kistler 9311B  
 • Terheléscellák / hidraulikus nyomásátalakító: Tecsis F1115 

Gyorsulás

Az iparban a különböző munkafolyamatok során rezgőerők hatnak, amelyeket gyorsulásérzékelők segítségével mérnek. A gyorsulásmérők és rezgésmérők kalibrálási szolgáltatásunk széles és összetett alkalmazási területet fed le az ipar szinte minden ágazatában. Itt kínálunk gyártófüggetlen DAkkS-akkreditált és ISO-visszavezetett akusztikai kalibrálásokat. A kalibrálás során fellépő rezgéseket 2,6 tonnás homokkő asztalunk könnyen elnyeli.  

Szakértelmünkkel a rezgéskalibrátorok, rezgésátalakítók, például monoaxiális és triaxiális érzékelők, rezgésmérők (0,2-20 000 Hz frekvenciatartományban) másodlagos szinusz kalibrálásához állunk rendelkezésre, egészen az érintésmentes rezgésfrekvenciaszámlálók vagy vibrációs párnák speciális egyedi megoldásaiig. A kalibrálás a DKD-R 3-1 ISO 16063-21 (rezgéskalibrálás) szerinti másodlagos összehasonlító kalibrálás elve szerint történik.  

Szinte minden rezgésvizsgáló berendezés teljes DAkkS akkreditált kalibrálását kínáljuk, tekintse meg akkreditációs tanúsítványunkat. A kalibráláson kívül lehetőséget kínálunk arra is, hogy hamburgi szervizközpontunkban megjavítsuk, valamint laboratóriumainkban a gyártó előírásai szerint beállítsuk a készülékeket. 

 

Vibrációs mérőeszközök kalibrálása

A gyorsulás területén például a következő mérőeszközökre specializálódtunk:  

 • Bármely gyártó rezgésátalakítói: Althen, Brüel&Kjaer, CTC; Dytran, Endevco, Honeywell, ifm  
 • Rezgéskalibrátorok és szenzorok: Brüel&Kjaer, Metra Measurement and Frequency Technology, PCB Piezotronics, MTS  
 • Rezgésmérők: Brüel&Kjaer Vibro, db Prüftechnik, Fluke, Nti Audio, SKF 
Know-how Testo Industrial Services

Know-how

Tudásközpontunkban hasznos tudásnayagokat talál szakértőinktől a mechanikai kalibrálásról.