Ugrás a tartalomra

Kalibrálási megoldások elektromobilitáshoz

Testo Industrial Services átfogó kalibrációs megoldásokat kínál vállalatának az elektromobilitás területén is. Akkreditált laboratóriumaink pontosságban és precizitással felelnek meg az e-mobilitás követelményeinek. 

Mindannyian tisztában vagyunk az autóipar jelenlegi változásaival, amelyek az elkövetkező években is elkísérnek bennünket. Az olyan trendek hatására, mint a környezetvédelem, az urbanizáció és a digitalizáció, új vezetési koncepciók és hajtástechnológiák alakulnak ki az autóiparban. A változás jelenlegi mozgatórugója elsősorban az elektromobilitás.  Az e-mobilitási szektorban újonnan kifejlesztett koncepciók és fejlesztések megváltoztatják a vonatkozó mérő- és tesztberendezések kalibrálásával kapcsolatos követelményeket. A Testo Industrial Services kibővítette akkreditált laboratóriumait az elektromos kalibrálások területén, és az elektromobilitás követelményeihez igazította azokat. 

Az áramváltók kalibrálása

Az áramváltókat (transzformátorokat) árammérésre és sokféle feladat elvégzésére használják. Az áramváltó többek között képes a primer áramot könnyen feldolgozható elektromos jellé alakítani, arányos áram vagy feszültség formájában. 

Saját, transzformátorok mérésére kifejlesztett mérőállomásunkon elvégezzük az Ön áramváltóinak teljes kalibrálását. Képesek vagyunk ISO és DAkkS kalibrálásokat végezni: 

 • ISO: AC/DC maximum 4000 A / legfeljebb 10 kHz frekvencián 
 • DAkkS: AC/DC maximum 1000 A / legfeljebb 2 kHz frekvencián 

Ezenkívül a mintavételi módszerrel nem szinuszos dinamikus hullámformákat is kalibrálni tudunk. A szükséges nagy pontosságot a speciálisan kifejlesztett, 40 kg tiszta rézből álló, meghatározott kábelvezetéssel rendelkező mérési elrendezésünk segítségével érjük el. Ez minimálisra csökkenti az interferenciahatásokat, és nagymértékben megnöveli az áramerősséget. A vizsgálóberendezés egyszerű szétszerelésének és így a vizsgált elemnek a vizsgálóberendezésbe történő gyors integrálásának lehetősége optimalizált kalibrálási eljárást eredményez. 

Shunt-ök kalibrálása

A shunt egy elektromos kis ohmos ellenállás, amely nagy elektromos áramok mérésére használható a vizsgálóberendezésekben és mérési beállításokban. A shunt a csatlakoztatott áramtól függően mérési feszültséget generál. 

Az Ön shuntjeinek kalibrálását egy speciálisan erre a célra kialakított shunt-mérőállomáson végezzük el összehasonlító módszerrel. A kalibrálás során a vizsgálandó shuntra egy meghatározott áramot kapcsolunk, és az ellenállás "jelzett" áramát a leeső feszültség és az ellenállás névleges értéke alapján határozzuk meg. Alternatív kalibrálási lehetőség a shunt ellenállási értékének meghatározására egy mérőhíd segítségével való mérés.  

Testo Industrial Services DAkkS akkreditált kalibrálást tud végezni: 

 • AC 100 µA és 100 A között / DC 0 A és 1000 A között 
 • 10 Hz-től 10 kHz-ig terjedő frekvenciatartomány diszkrét pontokon 

Teljesítménymérők és analizátorok kalibrálása

Az Ön teljesítménymérő műszereinek kalibrálása közvetlen mérési eljárással történik három speciálisan felszerelt, nagy pontosságú kalibrátorral ellátott mérőállomáson keresztül. A DAkkS akkreditált kalibrálásokat a következő mérési tartományokban tudjuk elvégezni: 

 • Egyenfeszültség 10 V és 1100 V között 
 • Áramtartomány 0 és 1000 A egyenáram között, maximálisan 1000 kWs értéken 
 • Váltakozó feszültség 0 és 1000 V között, legfeljebb 1 MHz-es frekvenciával 
 • 0 és 100 A közötti váltakozóáram-tartomány maximum 10 kHz-es frekvencián. 

A teljesítménytartomány kiegészíti az aktív, reaktív és névleges teljesítmény figyelembevételét 50 µW/ µVar / µVA-tól 80 kW/ kVar / kVA-ig, legfeljebb 10 kHz-es frekvencián. Ezeknek a mérőállomásoknak a visszavezethetősége házon belüli referencialaboratóriumunkban történik

Lakatfogók

A pontos árammérés alapvető fontosságú az elektromobilitás területén. A lakatfogók segítségével a vezetőben lévő elektromos áram erősségének érintésmentes és gyors mérése lehetséges.   

Az lakatfogók kalibrálása egy meghatározott referenciaáram segítségével történik. A referenciaáram rugalmas tekercsszámok segítségével igény szerint skálázható, hogy az áramintenzitást a kalibrálási követelményhez igazítsa. A DAkkS akkreditált kalibrálásokat a következő mérési tartományokban tudjuk elvégezni: 

 • AC 1 mA-től 800 A-ig és DC 1 mA-től 1000 A DC-ig. 
 • Frekvencia 40 Hz-től legfeljebb 5 kHz-ig, 20 A felett legfeljebb 65 Hz-ig 

Fogyasztás- és villamosenergia-fogyasztásmérők kalibrálása

A villany- és energiamérők elengedhetetlenek az elektromos autó valós fogyasztásának rögzítéséhez, mivel közvetlenül korrelálnak az akkumulátor állapotával. Az energia- és villamosenergia-mérők kalibrálása akkreditált laboratóriumainkban bármely teljesítménytényezőnél lehetséges. Nagy pontossággal és alacsony mérési bizonytalansággal kalibráljuk az Ön műszerének minden fázisát: 

 • 100 A-ig terjedő áramok 
 • 1000 V-ig terjedő feszültségek és 
 • 400 Hz-ig terjedő műszaki frekvenciákon. 

Az elatonjaink csatlakoztatása a megfelelő fogyasztásmérőhöz külön-külön történik az áram és a feszültség mért értékek esetében. Ezzel a teljesítményszimulációval tetszőleges teljesítmény és teljesítménytényező generálható. A mérendő energia így a mérőrendszerben az idő visszacsatolásával és szinkron mérésével határozható meg. A mérési idő skálázhatósága révén a Testo Industrial Services  a Wh-tól a MWh-ig bármilyen energiamennyiséget kalibrálhat

Akkumulátor tesztelő rendszerek

A nagyfeszültségű akkumulátorok alkotják az elektromos autók szívét, és biztosítják a jármű mozgatásához szükséges energiát. Ez még fontosabbá teszi a fejlesztési fázisokban és azon túl is a kiterjedt tesztelést. Az ehhez használt nagy pontosságú mérőrendszerek számos biztonsági funkcióval rendelkeznek, például túlfeszültség- vagy túláramvédelemmel, valamint külső paraméterfelismeréssel. Ezért elengedhetetlen ezen eszközök áram-, feszültség- és ellenállásértékeinek rendszeres kalibrálása váltakozó és egyenáram esetén. Mi kalibráljuk az Ön akkumulátor-vizsgálórendszereit, és képesek vagyunk a dinamikus paraméterek, például a töltési idő és a jeljellemzők elemzését is elvégezni az Ön számára. 

Mérőerősítők és mérőmodulok

A mérőmodulok sokoldalúak és nagyon robusztusak, mivel gyakran nagy potenciálon használják őket, és ellen kell állniuk az EMC-nek és az ESD-nek. A hibrid és elektromos járművek fejlesztése során a legkülönbözőbb alkatrészeken kell hőmérsékletméréseket végezni, és itt gyakran használnak mérőmodulokat. 

A kalibrálás nagyon egyedi, mivel minden mérőmodul is egyedileg készül. Sokéves tapasztalatunk révén kalibráljuk mérőmoduljait a teljes akkreditált mérési tartományban, mint például áram, feszültség, hőmérséklet és frekvencia. Ezenkívül a kalibrálást különböző környezeti hőmérsékleteken is el tudjuk végezni, kifejezetten erre a mérésre kialakított klímakamrákban. Ez különösen fontos olyan mérőmodulok esetében, amelyek a későbbi használat során szélsőséges hőmérsékletnek vannak kitéve. 

HV vizsgálatok

A nagyfeszültségű alkatrészek elektromos biztonsága egyre fontosabbá válik, nemcsak az elektromobilitás területén. Egységes vizsgálati eljárásokra és szolgáltatásokra van szükség az ipar és annak szerszámai és vizsgálóberendezései számára. 

A dielektromos szilárdság / szigetelési vizsgálatot a DIN 61010-31 szerinti elektromos laboratóriumunkban (akkreditált) gömbfürdőnkben végezhetjük el az Ön számára. Az 5 kV-ig terjedő feszültségtartományok gond nélkül lefedhetők. A mérőmodulok, adapterek, kábelek és vizsgálóberendezések mellett bármilyen alkatrész szigetelésvizsgálata elvégezhető. 

Szolgáltatásaink

Akkreditált laboratóriumainkban az összes többi mérőműszer kalibrálását is elvégeztetheti. Tekintse meg szolgáltatási portfóliónkat, és tudjon meg többet gyártófüggetlen kalibrálásainkról - mi vagyunk az Ön partnere az elektromobilitás területén végzett kalibrálások terén. További információk és részletek az érvényes akkreditációs okiratunkban találhatók. 

Merülőszondák kalibrálása a termodinamikai laboratóriumban

Szolgáltatási portfólió

Teljes körű szolgáltatás a minőség és biztonság érdekében

Áramlásmérők kalibrálása laboratóriumban

Áramlási sebesség

Folyadékok, gázok, áramlási és térfogatáram kalibrálása

Erőmérők kalibrálása

Mechanika

A nyomás kalibrálása valós üzemi körülmények között a mechanikai laboratóriumban

Merülőszondák kalibrálása a termodinamikai laboratóriumban

Termodinamika

A hőmérséklet és a páratartalom kalibrálása